6. Pădure moartă
Coordonate: N47.240391°, E26.215059°
În unele cazuri intervenția umană în viață pădurii este dăunătoare, în special atunci când primează obiectivele economice. Bazându-se pe faptul că molidul are creșteri mai mari decât speciile de foioase și că lemnul rezultat se pretează mai bine industrializării, în perioada comunistă s-a inițiat procesul de extindere a culturii molidului, în afara arealului său natural, adică în zonele de deal sau chiar de câmpie. Astfel arborete alcătuite din specii bine adaptate condițiilor locale precum fagul, gorunul, frasinul, paltinul etc au fost înlocuite cu plantații de molid, care în primii ani s-au dezvoltat corespunzător.
Odată cu creșterea în vârstă, pe fondul schimbărilor climatice, în aceste arborete de molid au început să apară probleme precum rupturi şi doborâturi de zăpadă şi vânt, atacuri de insecte, deprecierea lemnului prin instalarea putregaiului, obţinerea unui lemn poros, afânat, mai puţin valoros decât cel dat de molidul din arealul natural şi acidificarea accentuată a solului, cu influenţă negativă asupra calităţii viitoarelor arborete şi creşterea considerabilă a cheltuielilor de producţie. Afară de aceste probleme, în ultimii ani se constată uscarea în masă a arboretelor de molid constituite în afara arealului natural.
În aceste cazuri lemnul este evacuat din pădure, pe suprafața rămasă descoperită se intervine cu plantarea de puieți. În țarcul de aclimatizare, datorită statului special al acestuia, prin care se interzice extragerea de masă lemnoasă, există trei parcele cu arborete de molid aflate în diferite stadii de uscare în care nu s-a intervenit. Urmarea este că a debutat regenerarea naturală a speciilor de foioase, că natura reface greșelile omului. Imaginea arborilor uscați pe picior sau doborâți cu ușurință de fenomene naturale este una de impact emoțional, constituind un ”memento” asupra oportunității unor intervenții umane în ecosistemul forestier.