Vârful Măgura Sălicii – Panoramă spre Munții Apuseni și Podișul Transilvaniei, Cheile Turzii

Localizare: 46.65255, 23.54025

Apusenii la apus. Vârful Măgura

Cine spune că doar la munte te poți bucura de o priveliște panoramică a apusului? Poți face acest lucru și după job, dacă mergi spre Sălicea și de urci pe cel mai înalt punct din zonă – Vârful Măgura.

Activitate: Drumeție/Ciclism MTB
Durată: 0-1h
Lungime: 2,3km
Diferență de nivel (Urcare): 96m
Dificultate: Mediu/Dificil
Suprafață: Pământ, iarbă.

Traseul în format GPS:
https://fatmap.com/routeid/2948480/s2?fmid=cp

Promisiunea traseului: Acest circuit atinge vârful Măgura Sălicii şi răsplăteşte efortul cu vederi panoramice spectaculoase spre Munţii Apuseni şi spre podişul Transilvaniei. În plus, flora exuberantă a pajiştilor de la început de vară completează colorat şi înmiresmat farmecul acestui circuit scurt, însă intens.

Vârful Măgura este un loc ideal pentru fotografierea apusului. Nu este nevoie de echipament special pentru a urca aici, dar ar fi bine este să purtăm haine și mai ales încălțăminte comodă. Nu strică să avem o haină de vânt la noi – vârful este destul de expus.

LA CE SĂ VĂ AȘTEPTAȚI

Prima parte a traseului urcă pe un drum de pământ spre o şa aflată deasupra noilor construcţii din Sălciua, de unde virează la dreapta, spre vârful care începe să se întrevadă. Urcarea este destul de abruptă, mai ales pe porţiunea finală, însă efortul se transformă în zâmbete odată ajunşi pe micuţul platou din vârf. Se pot zări o bună parte a Munţilor Apuseni, de la Cheile Turzii şi Piatra Secuiului până la Bedeleu şi Muntele Mare, precum și localitățile din jur. Coborârea se face continuând pe drum, care coboară prin pajişti înflorite, îndeosebi între lunile mai şi iulie. Ajungem la o altă intersecţie, unde facem dreapta pentru a reveni spre Sălciua şi a ajunge la punctul de plecare pe un drum de macadam ce înconjoară vârful Măgura pe curbă de nivel, printre casele de la marginea localității.

CE SĂ NU RATAȚI

Vârful Măgura. Se ridică la 827 de m desupra mării și este ușor de remarcat, în stânga, de pe drumul care merge de la Cluj spre Sălicea/Ciurila. Chiar sus pe vârf găsiți plăcuța cu numele vârfului – locul idea pentru a imortaliza momentul.

Observații:

Lunile mai – iulie sunt ideale pentru parcurgere datorită diversității florale ce însuflețește acest traseu. Traseul poate fi accesat din Cluj-Napoca și prin intermediul transportului în comun, stația autobuzului metropolitan M16 aflându-se la circa 200 de metri de începutul traseului.

Dificultate: Traseul poate fi parcurs în orice anotimp. Există o pantă ceva mai abruptă de circa 50 de metri lungime, fiind recomandată prudenţă şi încălţăminte aderentă.