Cetatea Lita
Localizare: 46.609371, 23.427542
Aventură în natură în ceafa Clujului
Când aveți o după-amiază liberă și simțiți nevoia să vă eliberați mintea de stresul cotidian, puteți apela cu încredere la acest traseu, care este la o aruncătură de băț de Cluj.
Activitate: Ciclism MTB/Drumeție
Durată: 2-4h
Lungime: 13,6km
Diferență de nivel (Urcare): 343m
Dificultate: Mediu
Suprafață de rulare: pământ, iarbă, asfalt
Traseul în format GPS
https://fatmap.com/adventureid/41571362/ciurila-cycling
Promisiunea traseului: Acest traseu parcurge o varietate de pășuni, păduri și sate, într-o buclă care surprinde la fiecare pas cu priveliști panoramice, monumente istorice și floră protejată. Poate fi parcurs atât în drumeție, cât și cu o bicicletă Mountain Bike.
Fie că intenționați să parcurgeți traseul la picior, sau cu bicicleta de munte, puteți fi siguri că veți găsi porția de relaxare de care aveți nevoie. Peisajelor care sunt minunate în special toamna, li se adaugă interacțiunea cu animalele de la Moara de Vânt. Nu este exclus să întâlniți animale sălbatice mici – fazani, arici – chiar în cadrul lor natural.
LA CE SĂ VĂ AȘTEPTAȚI
Traseul începe în localitatea Ciurila, în apropierea postului de poliție. De aici, se ține drumul asfaltat care străbate localitatea și se intră pe un drum de nisip și pietriș care înconjoară pe o curbă de nivel valea. Urmează două viraje dreapta-stânga pentru a urca deasupra satului, pe un drum panoramic care oferă priveliști spre Carpații Apuseni și spre Cheile Turzii. Se coboară apoi lângă localitatea Pruniș, de unde se urcă pe drumul de asfalt spre Săliște. După o coborâre plăcută, se vede pe partea dreaptă biserica din lemn din Săliște, monument istoric. De aici urmează un urcuș susținut pe asfalt până la drumul dintre Micești și Sălicea, unde se face stânga. Panoramele largi spre Apuseni se succed plăcut pe acest drum care urcă și coboară, șerpuind pe o coamă de deal. Ajunși la parcul zoologic Moara de Vânt, ne putem relaxa la o băutură răcoritoare și o înghețată, apoi continuăm la stânga, pe lângă gardul parcului. Drumul de macadam începe să coboare printre căsuțe aflate în diverse etape de finalizare, apoi se transformă într-un drum de pământ ce trece prin partea stângă a gardului ultimei case de pe pajiște și intră în pădurea de fag și stejar. Umbra plăcută și lumina filtrată prin frunzele arborilor însoțește drumeții pe această ultimă bucată, care se termină cu surpriza unor priveliști largi odată cu ieșirea din pădure pe pajiștea de deasupra localității Ciurila. Drumul continuă abrupt coborârea și iese la asfaltul drumului principal, de unde se face stânga pentru a încheia traseul.
CE SĂ NU RATAȚI
Biserica de lemn din Săliște. Lăcașul de cult, cunoscut ca „Biserica Mare”, a fost construit în intervalul 1761-1785. Pictura murală a fost realizată în intervalul 1787-1791, iar decorul exterior este alcătuit din arcade oarbe, încheiate în partea superioară cu arce de cerc.
Moara de vânt. La grădina zoologică „Moara de Vânt” vizitatorii pot interacționa cu peste 250 de animale din peste 45 de specii: porcușori de Guineea, capre, căprioare, cerbi, ponei, măgari, lame, mufloni, maimuțe, cai, porci vietnamezi, ulii, șoimi, văcuțe pitice Zebu, dragoni cu barbă, potârnichi de California, broaște țestoase, ratoni, ursuleți năsoși, oil de camerun, veverițe, papagali şi multe altele.
Andrenalin Park. O mică deviere de la traseu, vă duce la acest parc de aventură, care propune trasee suspendate, tiroliene, turn de escaladă, copac de cățărat, leagănul uriaș, scara lui Iacob, traseul de echipă, traseul extrem, titirezul suspendat, terasa restaurant, tir cu arcul. Este un loc preferat în special de copii.
Observații:
Pentru drumeție, acest traseu nu prezintă dificultăți deosebite și este accesibil pe tot parcursul anului, cu precauțiile de rigoare în sezonul rece. Pentru ciclism MTB, acest traseu necesită cunoștințe de manevrare a bicicletei pe teren denivelat și pe pante ocazional pronunțate.