Vedere spre Muntele Săcelului, Hășdatele, Dealul Agrișului

Localizare: 46.60344, 23.47164

Biserica de lemn din Săliște

Localizare: 46.65028, 23.58293

Vedere spre Cacova Ierii, Făgetul Ierii, Măgura Ierii

Localizare: 46.58099, 23.51954

În jurul Dealului Agrișului. Tura prințeselor

O tură accesibilă inclusiv începătorilor, cu panorame frumoase, 100% instagramabile. O mare parte din traseu se face pe asfalt și trece prin localități în care puteți face rost de apă, indicații și informații.

Activitate: Ciclism MTB
Durată: 4-6h
Lungime: 32km
Diferență de nivel (Urcare): 534m
Dificultate: Mediu
Suprafață: asfalt, pământ, iarbă

Traseul în format GPS
https://fatmap.com/routeid/2948512/l3?fmid=cp

Promisiunea traseului: Acest traseu de ciclism iese în evidență prin priveliștile panoramice de pe dealul Agrișului, prin biserica din lemn din Pădureni și prin lacurile de la Filea. Plecarea se face de lângă autostradă, iar traseul, deși în proporție de 80% pe asfalt, nu este pe o rută aglomerată.

Dacă aveți chef de o tură „cu de toate”, atunci acest traseu este perfect, pentru că nu este foarte dificil, cu excepția urcării de la Iara spre Dealul Agrișului (care se poate face și pe lângă bicicletă) și oferă o experiență incredibil de bogată – trece prin localități pitorești, traversează zone naturale interesante și oferă perspective inedite, ajungând pe malul lacurilor de Ciurila. Fiind destul de aproape de Cluj, punctul de pornire este la 20 de km, lângă autostradă, Tura prințeselor poate fi făcută în într-o după-amiază de vară, când aveți nevoie să vă deconectați de la stres și să dați puțin de lucru picioarelor, inimii și plămânilor.

LA CE SĂ VĂ AȘTEPTAȚI

Să vă așteptați la o tură completă, care oferă maximum de senzații, în schimbul unui efort minim (așa cum se și potrivește unor prințese adevărate :D). Localitățile pe care le traversează traseul – Filea de Jos, Filea de Sus, Săcel, Băișoara, Agriș, Pădureni – nu sunt mari, dar sunt frumoase, iar panoramele se deschid aproape la tot pasul, spre Muntele Rece, Muntele Băișorii, Cheile Turzii, Lacurile de la Filea. Să vă asigurați doar că aveți telefonul încărcat, să puteți face poze din toate unghiurile posibile.

CE SĂ NU RATAȚI

Biserica de lemn din Pădureni. Biserica are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și datează din 1750, conform inscripției de la intrarea în pridvor. Pictura murală, realizată în 1793 de un meșter specializat în icoane, Vasile Popovici Zugravul, este destul de deteriorată și înnegrită, dar oferă un indiciu despre frumusețea de odinioară.

Arborele uriaș de pe Dealul Agrișului. Se vede de la drumul mare, de la ieșirea din Băișoara înspre Iara. Are o statură uriașă și poate constitui un obiectiv important: când ajungi la el, știi că ai lăsat în spate greul și poți să te pregătești pentru panoramele spectaculoase care așteaptă să se dezvăluie câteva sute de metri mai sus.

Poarta comunistă de la Șuțu. Pe vremuri, marca intrarea pe teritoriul cooperativei agricole Șuțu, dar astăzi este doar o curiozitate bună de surprins în poze. Încă mai are simbolurile comuniste – secera, ciocanul și steaua roșie – care erau prezente pe majoritatea monumentelor înălțate în vremea regimului comunist.

Stâna lui Aidan. Finalul perfect de tură, în fața unui blid de mămăligă cu brânză și smântână. Situat pe malul lacului, restaurantul este amenajat rustic, cu vedere înspre unul din lacurile de la FIlea.

Observații:

Pentru că nu există umbră pe traseu, este recomandat să evitați să faceți această tură în zilele caniculare de vară.
Ruta evită stânele, însă, ca pe orice traseu în natură, întâlnirea cu câinii ciobănești nu poate fi exclusă. Se recomandă parcurgerea traseului în grup, pentru a putea folosi bicicletele drept paravan, la nevoie.
Întâlnirea cu câini este posibilă și la trecerea prin localități. De cele mai multe ori aceștia se liniștesc imediat ce opriți și începeți să „vorbiți” cu ei.