Cătunul Muntele Bocului, pajiște cu vedere spre Muntele Bocului, Muntele Băișorii

Localizare: 46.57721, 23.33625

Vedere spre Cheile Turzii, Muntele Băișorii, pajiști, pădure foioase

Localizare: 46.573, 23.3503

Din munte în munte. Tura războinicilor

Muntele Băișorii este o încercare grea pentru oricine, dar mai ales pentru niște amatori de drumeții hotărâți să străbată poteci colțuroase și abrupte călare pe… bicicletă. Recompensa vine însă la pachet cu peisaje maiestuoase, pârâuri reci și zmeură dulce.

Activitate: Ciclism MTB
Durată: 4-6h
Lungime: 28km
Diferență de nivel (Urcare): 738m
Dificultate: Dificil
Suprafață: cărări montane, pietre, pământ, asfalt

Traseul în format GPS: https://fatmap.com/adventureid/41571366/baisoara-cycling

Promisiunea traseului: Traseul parcurge păduri de brad, pajiști alpine și cătune tradiționale din zona montană a comunelor Băișoara și Iara. Plecare se face din stațiunea Buscat, iar ruta urmărește coama până pe Muntele Bocului, ajunge pe Muntele Băișorii, de unde se deschide priveliștea spre Podișul Transilvaniei și se întoarce la Buscat, pe o porțiune scurtă de asfalt.

Stațiunea Buscat, din Muntele Băișorii, este ideală ca punct de sosire într-o etapă regină dintr-o competiție de ciclism de șosea: drumul este asfaltat, pantele sunt abrupte, iar peisajul este pitoresc. Însă nu ai văzut și făcut nimic dacă nu ieși off road, unde cărarea îți testează tehnica de mânuire a ghidonului, dar are și porțiuni înierbate, incredibil de blânde; pădurea îți trimite fiori pe spinare, când se apropie periculos de tare de-o parte și de alta a cărării, dar te și impresionează, când îți întinde la picioare covor gros de mușchi decorat cu ciuperci colorate și îți deschide perspective spectaculoase asupra Podișului Transilvaniei.

LA CE SĂ VĂ AȘTEPTAȚI

Cel mai important câștig este conectarea la natură și impresia că faci o călătorie în timp. Puținele cătune pe care le întâlnești sunt ca acum 100 de ani, cu case răsfirate, care par pustii; vacile sunt lăsate să pască în voie, cu talangi pe post de sistem de alarmă și urmărire; zmeura crește în voie la marginea drumului, iar afinele invadează fiecare poieniță. Trebuie să vă așteptați ca pe anumite porțiuni să faceți push bike sau să coborâți pe lângă bicicletă. Traseul trece peste niște pârâiașe, așa că e posibil și să vă udați puțin la picioare, dacă vă alunecă roțile și trebuie să puneți piciorul jos. Dacă sunteți cu adevărat norocoși, aveți ocazia să vă întâlniți cu viețuitoare sălbatice pe care rar le poți vedea în habitatul lor. Noi ne-am întâlnit cu șase cocoși de munte care au făcut sfat într-un copac bătrân și și-au luat zborul toți odată când ne-au prins pe radar.

ATENȚIE! Nu uitați să luați la voi apă. Nu există izvoare pe traseu, iar dacă zăboviți să admirați peisajul vi se va face cu siguranță sete, la un moment dat.

CE SĂ NU RATAȚI

Cătunul Muntele Bocului. Aflat pe dealul cu același nume, satul număra la recensământul din 2022, fix 59 de locuitori. Este exemplul tipic de cătun de munte, cu case confecționate din lemn, unele dintre ele locuite sezonier, doar pe timpul verii. Fauna și vegetația. Muntele Băișorii adăpostește numeroase specii de animale sălbatice: lupul, mistrețul, iepurele, vulpea, căprioara, veverița. Dintre păsări aveți șansa să surprindeți presura de stâncă, mierla de piatră și fluturașul de stâncă. Muzeul sătesc Băișoara. Când coborâți de la Buscat merită să faceți un scurt popas în Băișoara, să vizitați muzeul amenajat în propria gospodărie de Maria Bârz. Între obiectele expuse se află un război de țesut funcțional, pe care Maria îl folosește și în prezent.

Observații:

Fiind un traseu dificil este recomandat să nu vă aventurați pe porțiunile grele, dacă nu sunteți sigur că știți să stăpâniți bicicleta. Având în vedere traseul parcurge o zonă fără prea multe repere, să vă asigurați că aveți telefonul încărcat, atât pentru eventualele situații de urgență, dar mai ales să puteți urmări ruta. Și tot pentru că vorbim despre un traseu ontan, este indicat să nu mergeți singur în explorare și să aveți grijă să faceți gălăgie, astfel încât animalele sălbatice să fie avertizate de prezența voastră.