Vedere spre Munții Apuseni

Localizare: 46.697135, 23.685959

Dealul Ciolt, Crucea din Aition, vedere spre Podișul Transilvaniei

Localizare: 46.689152, 23.728144

Panoramă Podișul Transilvaniei, lanuri floarea soareului

Localizare: 46.69818, 23.75906

Pajiște și pădure

Localizare: 46.69945, 23.70087

Priveliște cu pădure de zadă și podișul Transilvaniei

Localizare: 46.68334, 23.81457

Pe urmele romanilor la Aiton

O tură cu bicicleta pe dealurile dintre Aiton, Crairât și Rediu este ca un film de aventură. Vânezi drumul roman care trecea în antichitate pe aici, dar dai peste o pădure absurdă, te întâlnești cu vânturelul de seară și îmbrățișezi cel mai bătrân frasin din Europa.

Activitate: Ciclism MTB
Durată: 4-6h
Lungime: 36km
Diferență de nivel (Urcare): 880m
Dificultate: Mediu/Dificil
Suprafață de rulare: pământ, iarbă, asfalt

Traseul în format GPS
https://fatmap.com/routeid/2819707/traseu-panoramic-aiton-crairat-rediu/@46.6777943,23.7555746,16252.6612653,-38.5696833,102.7016273,495.5494356,satellite

Promisiunea traseului: Traseul atrage prin priveliștile de sute de kilometri spre Podișul Transilvaniei, Carpații Apuseni și Orientali, pajiștile naturale cu flori de câmp, numeroasele specii de păsări, inclusiv vânturelul de seară – specie protejată în Sit Natura 2000, pădurea de foioase a Cioltului, pădurea de zadă de lângă Crairât și, în perioada de vară, coloritul vastelor lanuri de floarea soarelui.

Aitonul este o destinație populară între cicliștii din Cluj, pentru că oferă posibilitatea unei ture rapide pe asfalt, după orele de muncă și, la întoarcere, luxul unui apus spectaculos, cu Clujul în fundal. Însă câștigul în monedă de conversație este infinit mai mare când lași acasă cursiera și urci în șaua MTB-ului pentru a vizita Aitonul. Este recomandat să mergi cu bicicleta pe/în mașină până lângă reședința de comună, pentru că drumul până acolo, chiar dacă spectaculos, ia prea mult timp și consumă prea multă energie ca să merite efortul.
Recomandat este și să aveți tovarăș/i de drum, pentru că șansele de a întâlni turme de oi, păzite de câini, sunt foarte mari și e mai bine când ai întăriri 😉

LA CE SĂ VĂ AȘTEPTAȚI
Panoramele sunt incredibile și oferă perspectivă atât asupra Apusenilor, în partea de vest, cât și – iar asta este mai rar – asupra Orientalilor, în est. Cu condiția să prindeți o zi senină, cu vizibilitate bună. Drumul nu presupune porțiuni foarte dificile și o mare pricepere în manevrarea bicicletei, dar dacă totuși alegeți să mergeți pe lângă, pe anumite porțiuni, nu veți regreta, pentru că veți avea mai mult timp să depozitați în memorie intantanee cu dealuri blânde scăldate în soare, câmpuri spectaculoase de floarea soarelui, pajiști punctate de flori colorate. Una dintre cele mai plăcute surprize ale traseului este apariția, parcă din neant, a pădurii de zadă (singurul conifer cu frunze căzătoare, care în mod normal crește în zone montane și sub-montane) de la Crairât.

Dacă ajungeți acolo în luna mai, aveți șansa unei priveliști spectaculoase: este perioada de înflorire a zadei, iar conurile care apar pe crengi sunt de un vișiniu intens care rămâne pe retină. Suprinzătoare, dar foarte probabilă, este și întâlnirea cu vânturelul de seară, pe care nu aveți cum să-l ratați, dacă vă luați timp să vă uitați și în sus, nu doar în jos, la drum. Chiar sunt șanse să vă scaneze puțin, ca să evalueze cine sunt străinii care i-au invadat teritoriul. ATENȚIE! Nu uitați să luați la voi apă. Nu există izvoare pe traseu, iar dacă zăboviți să admirați peisajul vi se va face cu siguranță sete, la un moment dat.

CE SĂ NU RATAȚI

Miliarul (stâlp militar) de la Aiton, descoperit de profesorul de religie Mihály Szathmári Pap în 1758. Îl găsiți în curtea școlii și este de fapt o copie identică cu originalul, care s-a pierdut. Scopul miliarului era să puncteze distanța de la Potaissa la Aiton. Interesant este că acest obiect descoperit într-un sat acum aproape uitat marchează, practic, prima atestare documentară a localităților Potaissa (Turda) și Napoca (Cluj).Cel mai bătrân frasin din Europa. Pe care nu aveți cum să-l ratați, dacă mergeți să vedeți miliarul, pentru că este tot în curtea școlii. Copacul are o circumferință a trunchiului de 625 de cm și o vârstă estimată prin datare cu radiocarbon de 300-360 ani.

Biserica Reformată din Aiton. Construită în secolul XVII și completată în 1884 cu actualul turn, biserica este pe lista monumentelor protejate datorită tavanului casetat, cu motive florale, realizat în 1793 de meșterii Hajdu și Samuel Besti. Din păcate biserica nu este deshisă publicului, dar merită oricum o vizită, pentru că și la exterior sunt lucruri frumoase de văzut – cum ar fi inspcripția în maghiară de desupra ușii de la intrare, care spune: „Intrați prin porțile Domnului”.

Observații:

Porțiunea dintre Aiton și Crairât nu este recomandată pe vreme caniculară (nu există umbră pe traseu) sau după precipitații (terenul este noroios, se poate constata starea sa în primele câteva sute de metri de la pornirea din Aiton). Traseul evită stânele, însă, ca și pe orice traseu în natură, întâlnirea cu câinii ciobănești nu poate fi exclusă. Se recomandă parcurgerea traseului în mai multe persoane, pentru a se putea folosi la nevoie bicicletele drept paravan. La ferma de la intrarea în Aiton există câini care uneori ies pe poarta deschisă și latră. Se recomandă deplasarea în grup pe această porțiune.