1. Donariul de la Biertan

Localizare: GPS: 46°05’45.0″N 24°32’24.4″E

Donariul de la Biertan a fost descoperit în anul 1775 în pădurea Chinedru în apropiere de Biertan. Aceasta descoperire are o mare însemnătate istorică și religioasă, pentru că atestă vechimea creștinismului și persistența populației daco-romane, care vorbește latina, după retragerea legiunilor romane din Dacia.

În anul 2018, pe locul unde acesta a fost găsit în urmă cu aproape 250 de ani donariul, a fost dezvelit un monument impozant creat de un artist local, dintr-un trunchi de gorun.

2. Cucudeal localitatea Copșa Mare

Localizare: GPS 46°07’39.7″N 24°32’59.3″E

În localitatea Copșa Mare, în apropierea bisericii fortificate se află o movilă (glimee), element caracteristic pentru microrelieful zonei, pe vârful acesteia sunt doi arbori de pin silvestru.

Localnicii spun că acest deal amplasat la limita localității, motivat de poziția și forma strategică, era folosit în trecut ca un ultim refugiu de apărare în cazul unor atacuri.

De pe vârful acestuia se deschide o vedere frumoasă asupra localității și a bisericii fortificate.

Alături de cei doi arbori, locul este marcat de o troiță din lemn.

3. Arborete valoroase cultural- arborete de pin (Pinus sylvestris) din Copșa Mare

 Localizare: GPS 46.132983, 24.552412

Elemente de peisaj caracteristic satelor din sud-estul Transilvaniei, cu deosebire a celor cu tradiții săsești, sunt prezente și în această localitate, unul dintre acestea chiar deasupra bisericii fortificate.

Arboretele de pin din zona satelor săsești din Transilvania, îndeplineau roluri multiple în viața comunităților locale: rolul economic conferit de calitatea lemnului de construcție, rol terapeutic conferit de uleiurile volatile mai ales în perioada de primăvară, dar mai ales rolul cultural.