Elemente de patrimoniu natural:
Patrimoniu natural Com. Albești Gal Dealurile Târnavelor
Piatra Zmeului, Pășuna cu arbori pe dealul Mogoșdic, Habitate forestiere rare, Platanii familiei Haller
1. Piatra Zmeului din satul Boiu – punct legat de o legendă locală
Localizare: 46°17’13.65″N 24°52’37.62″E
Dealul Piatra Zmeului se află în partea de nord a localității Boiu, fiind cel mai înalt din zona satului. Accesul propus este din apropierea lacului ”Uilac”, aflat pe drumul de la limita UAT Albești și totodată a județelor Mureș/Harghita(GPS:46°17’22.62″N 24°53’53.24″E), sau din satul Boiu, pe vechiul drum spre localitatea Uilac.
Sub vârful împădurit al dealului se află o grotă, iar legat de aceasta circulă o legendă locală, cu mai multe variante:
Se spune că mai demult, în acele găuri trăiau doi zmei. Odată, pentru a veni în sat la horă, într-o zi de sărbătoare, acei zmei s-au transformat în doi feciori, doar picioarele le-au rămas ca de gâscă. Astfel au răpit o fată din sat (de-a Ganii), au dus-o la grotă unde au ținut-o mai mulți ani. Odată, zmeii s-au certat și au dorit să se despartă, iar pentru a vedea cui îi rămâne fata, s-au transformat în două pietre mari de moară și s-au rostogolit de pe deal să se întâlnească. Când s-au întâlnit, s-au lovit atât de tare încât s-au sfărâmat amândoi zmeii, rămânând doar o groapă mare în acel loc. Unii localnici spun că în locul unde s-au rostogolit s-a format o cale, tăiată în deal ca o văiugă, numită Calea mămăligii, care se păstrează și astăzi.
Altă variantă a aceleiași legende vorbește despre o fată din sat răpită de un zmeu și dusă la grota sa. Fata reușește să iasă din grotă atât cât să-și lege năframa de coarnele unei vaci aflată la pășune, dând astfel de știre sătenilor să o salveze.
Deși legenda spune că în grota de la Piatra Zmeului sunt adăpostite multe bogății, fata nu a putut lua nimic de acolo, căci de câte ori punea mâna pe ceva, se închidea ușa și nu mai putea să iasă.
După ce s-a întors în sat, fata a dat naștere unui copil de zmeu, acesta fiind foarte rău, bătea toți copiii, chiar și pe cei mult mai mari decât el. Văzând asta, o bătrână a spus scuipând: ”Ptiuu, ucigă-te crucea” , făcând semnul crucii. Copilul de zmeu a plesnit pe loc și a murit.
O altă poveste legată de grota de la Piatra Zmeului, sugerează existența unui pasaj subteran care face legătura cu alte sate: se spune că un purcel pierdut în acele găuri, a fost găsit în pivnița unui sas din satul Hetiur sau chiar din Nadeș.
2. Pășuna cu arbori pe dealul Mogoșdic – Peisaj silvopastoral
Localizare: GPS: 46°12’47.09″N 24°52’56.09″E și 46°11’49.43″N 24°52’23.23″E
În partea de sud a localității Albești, pe dealul Mogoșdic, se întinde o pășune cu arbori, mulți dintre aceștia remarcându-se prin dimensiune și vârstă.
Pășunea cu arbori de la Mogoșdic, element de peisaj cu înaltă valoare economică, ecologică și culturală, pe cale de dispariție la nivel european, este presărată cu numeroși arbori seculari din speciile de cvercinee locale precum gorun (Quercus petraea) și stejar (Quercus robur), dar și de fag (Fagus sylvatica) sau păr pădureț (Pyrus pyraster). La nivelul pășunii pot fi identificați numeroși arbori cu formă modificată cultural în urma ciolpănirii sau a scăunirii.
Pășuni cu arbori se mai găsesc pe raza comunei, în Pășunatul Dăii și în jurul localității Șapartoc.
Arbori remarcabili inventariați la nivelul comunei sunt evidențiați pe platforma https://arboriremarcabili.ro/ro/harta-si-arborii/arata-harta/.
3. Habitate forestiere rare (91E0* Păduri aluviale cu Alnus glutinosa şi Fraxinus excelsior)
Localizare:GPS: 46°13’12.93″N 24°53’37.45″E
Acest tip de habitat este rar la nivel european, astfel că este considerat de interes prioritar în ceea ce privește conservarea. În cadrul ariei naturale protejate natura 2000 ROSCI0227 Sighișoara-Târnava Mare au fost inventariate 453,23 ha aparținând acestui habitat, în locația din zona Văii Hotarului se regăsesc unele dintre puținele suprafețe aflate în stare favorabilă de conservare. Locația se află la limita UAT Vânători cu UAT Albești.
4. Platanii familiei Haller
Localizare:GPS: 46°14’22.5″N 24°51’04.8″E
În centrul comunei Albesti, în spatele actualei școli, se înălța odinioara Castelul familiei nobiliare Haller, edificiu a cărei construcție a început în prima jumătate a sec XVI.
Conform picturilor și fotografiilor vremii, castelul era înconjurat de un șanț cu apă având rol defensiv, iar în fața castelului se întindea o mare grădină, inspirată din grădinile regale franceze.
La jumătatea secolului trecut, în timpul regimului comunist, castelul a fost demolat iar cărămida și piatra au fost utilizate la construirea școlii din localitate, iar în locul castelului a fost construită o topitorie de in. Gradina castelului a fost desființată și ea, astăzi pe locul respectiv aflându-se terenul de sport.
Din ansamblul de fortificații au mai rămas biserica evanghelică și actuala cladire a bibliotecii, care a funcționat ca turn de apărare atunci când castelul era locuit, iar mai apoi ca sediu al bibliotecii și poliției.
Singurii care mai amintesc de frumoasa grădină sunt doi platani uriași (Platanus occidentalis) ascunși în spatele clădirii bibliotecii.