Pe acest traseu, au fost identificate următoarele obiective de interes:

  1. Monumentul Eroilor de pe Dealul Bobeuca
  2. Mănăstirea Sfânta Cruce

1. Monumentul Eroilor de pe Dealul Bobeuca

Coordonate: N47.238425°, E26.289670°

Monumentul Eroilor se află pe dealul Cojocaru, în punctul „Bobeucă” din Nemţişor. Obiectivul închinat martirilor căzuţi pentru apărarea ţării în cel de-Al Doilea Război Mondial a fost realizat după ideea părintelui Iustin Pârvu, duhovnicul mănăstirii Petru Vodă.

Surse istorice estimează că aproximativ 14.000 de soldaţi români, germani și sovietici şi-au pierdut viaţa în luptele din vara anului 1944, în zona Culmii Pleşului, respectiv în perimetrul localităţilor Târgu Neamţ, Răuceşti, Oglinzi, Valea Culeşei, Poiana Groşi, Mănăstirea Neamţ, Nemţişor, Lunca-Vânători Neamţ. Locul unde s-au dat luptele a fost numit şi „Valea Plângerii“, aici fiind cea mai mare tragedie petrecută pe teritoriul românesc în timpul războiului, urmată de cea de la Oarba de Mureş, unde au murit circa 11.500 de oameni.

Monumentul de la Nemţişor are la bază un osuar de 5m/5 m. Forma construcţiei este de cruce, continuată cu o piramidă de peste 10 metri înălţime, iar în interior sunt depuse osemintele eroilor necunoscuţi. Monumentul a fost sfințit în anul 2016.

2. Mănăstirea Sfânta Cruce

Coordonate: N47.261803°, E26.288212°

Mănăstirea Sfânta Cruce din comuna Brusturi, județul Neamt mai este denumită și Mănăstirea Eroilor deoarece este ridicată în memoria miilor de ostasi căzuți în pădurile din apropiere. Mănăstirea este situată la aproximativ 10 km în inima codrilor, în locul unde în Al Doilea Razboi Mondial în timpul unei bătălii au murit peste 14.000 de ostași români, sovietici și germani.

Pentru a păstra vie jertfa ostașilor, în curtea Mănăstirii Sfânta Cruce s-a construit un monument cu doua tunuri de o parte și de cealalta. Biserica asemanatoare celor maramuresene a fost construita din lemn de stejar, la exterior a fost acoperita cu sindrilă, executata la circular și tratată cu ulei. Pe acoperis iti atrag atentia turlele albe ale clopotnitei.

În anul 2007 schitul care avea pe atunci 12 vietuitori a fost ridicat la rang de manastire de sine statatoare, fiind subordonat direct Mitropoliei Moldovei.