Patrimoniu natural
Com. Gurghiu GAL Prietenia Mures Harghita
1. Cetatea Gurghiului
Localizare: GPS: 46°45’34.27″N / 24°44’14.72″E
Gurghiu este o localitate în județul Mureș, situată la 15 km de municipiului Reghin fiind atestată documentar în anul 1248 sub numele de Gurgen
Cetatea Gurghiului a fost construită pe ruinele unui castru roman (conform unor izvoare literare ) și se găsește în localitatea cu același nume, fiind atestată documentar în anul 1329 și a avut rolul de apărare împotriva romanilor și barbarilor.
Situată in imediata proximitate a unor domenii de vânătoare importante (păduri populate cu cerbi, mistreţi, urşi dar şi micro-climatul favorabil montan cu proprietăți curative datorită aerului de munte, a facut din Gurghiu loc de pelerinaj mai ales pentru magnații medievali maghiari și habsburgici.
Cetatea Gurghiului a fost distrusă în urma unui asediu cu tunurile, care a durat aproape o jumătate de an, de trupele imperiale austriece conduse de comandantul Jean-Louis de Bussy-Rabuti, în 1708, în timpul Războiului Curuţilor.
Având o importanță deosebită și fiind de o frumusețe aparte, la finalul anului 2012 s-au început demersurile pentru ca dealul pe care se află cetatea să fie scos din circuitul forestier în vederea amenajării cetății în scop turistic, fiind o cetate imensă, refacerea acesteia ar fi cam de aceleași proporții cu Cetatea din Deva. Deoarece cetatea se află pe un versant de 500 m pentru a putea fi pusă în valoare, e nevoie de o suprafață de 10 ha în jurul acesteia.
Până la finalizarea acestui obiectiv putem să ne bucurăm de frumusețea zonei, de drumul medieval încă păstrat, de o drumeție până în vârful Dealului Cetății unde se află Capela romano – catolică construită în anul 1740 și a cărei arhitectură este rar întâlnită în Transilvania. Bonusul primit la urcare este o priveliște minunată, de sus a Gurghiului.
2. Parcul dendrologic Gurghiu
Localizare: GPS: 46°46’24.83″N / 24°51’40.70″E
Parcul dendrologic a fost amenajat în 1740 de familia Bomemisza și este printre cele mai bine păstrate parcuri istorice din Transilvania, având o vechime de aproape 300 de ani
În parc există peste 350 de specii rare dintre acestea peste 100 fiind arbori exotici aduși din alte țări, restul arborilor fiind autohtoni.
Pasionații de botanică aici au posibilitatea de a-și îmbunătăți cunoștințele iar iubitorii de natură se pot bucura vizitând lacul populat cu păsări acvatice, se pot plimba pe aleile bine definite sau pot admira construcțiile din parc: foișor, căbănuțe de lemn, căsuța de pe malul lacului.
În data de 19 septembrie 2021 în incinta Parcului Dendrologic s-a realizat prima ediție a Festivalului Medieval Gurghiu, festival ce se dorește a fi o continuitate an de an. În cadrul festivalului au avut loc spectacole de teatru stradal, prezentări de arme și armuri, meșteșugari de artă populară, workshop-uri pentru toate vârstele. Preț de câteva ore atât turiștii cât și trecătorii și localnicii au avut parte de momente frumoase alături de familie și cei dragi.
Parcul dendrologic Gurghiu poate fi vizitat gratuit zilnic între orele 10.00 – 18.00
Dacă iubești natura și sportul și dorești să te încarci cu un aer puternic ozonat, o alergare prin parc îți va oferi starea de bine de care ai nevoie
3. Castelul Rakoczi – Bornemisza
Localizare: GPS: 46°46’22.50″N / 24°51’32.92″E
La nord de cetate, la poalele dealului se află un impunător castel în stil baroc cu elemente renascentiste, care are mai multe faze de construcție. Castelul Rákóczi-Bornemisza, construit în secolul al XVII-lea din piatra dislocată cu tunurile din ruinele cetății, de către principele Transilvaniei, Gheorghe Rákóczi I, este unul dintre cele mai reprezentative edificii ale arhitecturii acelei epoci şi unul dintre cele mai importantele ansambluri ale arhitecturii laice din Transilvania, fiind un monument istoric de interes național. Este un castel construit sub forma literei L și este impresionant atât prin arhitectură cât și prin vechime fiind construit pe două etaje.
Din anul 1880 castelul a devenit reședința de vânătoare a prințului moștenitor Rudolf al Austriei, acesta fiind pasionat de vânătoare dar și de științele naturii organiza campaniile sale de vânătoare sub forma unor veritabile expediții. Decesul tragic al prințului a avut și consecința transformării castelului în instituție de învățământ silvic care a funcționat în incinta castelului până în anul 2008, când monumentul istoric a fost transferat în administrarea Muzeului Județean Mureș cu scopul de a realiza ample lucrări de conservare al acestuia.
Până la finalizarea lucrărilor castelul nu poate fi vizitat decât în Ziua Porților Deschise eveniment organizat în primăvară. Fiind un castel cu o bogată istorie și fascinante povești ale vremurilor trecute merită să fie vizitat ghidat pentru a afla toate informațiile și istoria castelului.
4. Târgul Fetelor
Localizare: 46°46’12.12″N / 24°49’14.10″E
“Târgul fetelor de la Gurghiu” are o tradiție de peste 100 de ani și se organizează în fiecare an în ultimul weekend din iunie pe Platoul Mocear.
Târgul a luat naștere în urmă cu peste o sută de ani în timpul Prințului Rudolf, în curtea Castelului Bornemizsa, apoi în centrul Gurghiului, după care a fost mutat în cadrul platoului vulcanic, actuala locație.
Acest unic obicei tradițional se realizează pe parcursul a două zile: sâmbăta seara de dinaintea târgului în localitatea Cașva se strigă fetele peste sat. Obiceiul oferă bărbaților prezenți posibilitatea de a se urca pe un deal și să strige numele unei fete sau femei. Femeia strigată va afla numele bărbatului care o va însoți a doua zi la Târgul fetelor. Obiceiul este continuat a doua zi, mai exact în ultima duminică din iunie pe Platoul Mociar unde se va desfășura Târgul Fetelor, eveniment care aduce împreună oameni, tradiții și obiceiuri dar și simularea unei nunți în stil vechi, drept urmare dacă îți plac tradițiile și ai o curiozitate despre obiceiurile înaintașilor nostri, sfârșitul lunii iunie trebuie să o rezervi Platoului Mocear.
5. Rezervaţia naturală Pădurea Mociar
Localizare: 46°45’15.36″N / 24°49’11.69″E
Pădurea Mociar este una dintre cele mai frumoase și vechi păduri de la noi din țară, oferind privitorului imagini de basm care nu trebuie ratate.
Aria naturală aflată în apropierea drumului județean DJ153C pe teritoriul administrativ al comunei Gurghiu. Drumul județean leagă localitățile de pe Valea Gurghiului cu municipiul Reghin.
Stejarii care pot fi admirați aici au o vârstă cuprinsă între 400 – 500 de ani și reprezintă un interes științific deosebit având diametre medii cuprinse între 1,5 către 2 metri și înălțimi de 23 m.
Pădurea Mociar reprezintă un interes ştiinţific deosebit datorită vârstei stejarilor cuprinsă între 400-500 de ani. Aceşti stejari reprezintă preexistenţi cu o densitate de 10 stejari multiseculari la hectar, cu diametre medii cuprinse între 1,5-2,00 m şi înălţimi de 23 m.
Dacă iubești natura și peisajele parcă desenate merită să vizitezi Pădurea Mociar cel puțin o dată în viață.
6. Rezervația naturală Poiana narciselor Gurghiu
Localizare: 46°45’21.94″N / 24°52’39.36″E
O minune naturală de o frumusețee rară și cu un miros aromat și îmbietor poate fi vizitată în luna mai: Rezervația naturală Poiana narciselor din Gurghiu
Au fost identificate 164 specii de plante cuprinse în 34 ordine, 47 familii şi 121 genuri. Vegetaţie hidrofilă aparţinând asociatiei Junco Molinetum, în care speciile dominante sunt:, Agrostis stolonifera ,Carex fuscus, Carex lasiocarpa, Carex brizoides, Juncus effusus, Cardamine pratensis, Poa pratensis, Ranunculus repens,Caltha palustris, Lychnis flos-cuculi, Festuca rubra . În ambianţa cenotică a acestor specii creşte şi se dezvoltă în condiţii optime Narcisus stelaris. Perioada de înflorire a acesteia este luna aprilie-mai. Numărul de exemplare pe mp în această staţiune variază între 2 şi 10, având o medie generală de 6 ex/mp.