Elemente de patrimoniu natural:
Patrimoniu natural
Com. Galautas GAL Prietenia Mures Harghita
1. Gospodăria țărănească-muzeu Gălăuțaș-Pârâu
Localizare: GPS: 46°53’47.29″N / 25°22’49.89″E
Muzeul “Gospodărie Țărănească” din satul Gălăuțaș – Pârâu, comuna Gălăuțaș, jud. Harghita a primit acest titlu în anul 2007. Muzeul este o casă tradiţională (construită în 1910) cu 2 camere şi târnaţ; grajd cu şură, bucătărie de vară; coteţe şi alte anexe gospodăreşti. Prezintă obiecte de uz casnic (piua, covata şi ciubărul) şi gospodăresc (Obiecte cu care se făcea pâinea: ciur, sită, coveţi de frământat, linguri de lemn etc) utilizate în casele şi gospodăriile tradiţionale din comuna Gălăuţaş cu satele aparţinătoare; port popular şi textile decorative; costume şi piese independente de port popular, de femei şi bărbaţi cu specific local; unelte agricole folosite la arat, semănat, recoltat în zona colinară şi premontană şi unelte folosite la pădurăritul şi plutăritul tradiţional; instalaţii ţărăneşti de industrie casnică textilă (răstitor, meliţa,scărmănătoare, dar și nelipsita mașină de cusut); instalaţii ţărăneşti de fierărie tradiţională; alte unelte şi instalaţii ţărăneşti; atelaje, mijloace de transport tradiţional (plug, car de vite, căruţă, sanie)
În această casă găsim cu desăvârşire întreaga viaţă a ţăranului român gălăuţean, simplă,cu toate obiectele şi uneltele cu care lucra şi îşi făcea treburile necesare gospodăriei.
Putem vedea stativele care erau ustensile de lucru specific femeilor și cuprind următoarele obiecte: fuştei/virgele, sucală, iţe, vătale, suveică, călcători, suluri, ţevi, spete, urzarul, vârtelniţa etc. Toate acestea se foloseau pentru a ţese: lipideie, ţoale, virinci, coşuri de perne alese, giulgiuri, feţe de masă, ştergare, fironguri, etc.
În muzeu putem admira obiectele cusute: cindeie şi fironguri, dar și costumele populare atât cele cusute precum şi cele ţesute în stative. Alte obiecte cusute existente: pănură pentru cioareci, cămăşi, brâie ţesute din păr, brâneţe, poale, bundiţe, etc.
Muzeul este împânzit de mobilier vechi de peste 100 de ani: cănăpeiele şi paturile cu săstăli şi nelipsitul strujac de paie, precum şi blidarul, în care stau mândre blidele de lut, ulcioarele şi lingurile de lemn.
Lăzile de zestre pentru mândrele fete de măritat nu lipsesc, la fel şi ruda cu haine,jilţurile,parciu şi bineînţeles masa cu fuioc.
Ca în orice casă timpul îşi spune cuvântul, la fel şi aici odată cu trecerea timpului au rămas doar amintirile. Amintiri ,,întruchipate” în tablouri, poze şi icoane.