Stâncă Piatra Cetății, panoramă spre Valea Ocolișelului și spre masivul Bedeleu de pe Valea Arieșului
Localizare: 46.53367, 23.44807
Localizare: 46.53367, 23.44807
Piatra Cetății din Iara
Zonele în care dealul se întâlnește cu muntele este întotdeauna interesantă. Dar poate nicăieri, în județul Cluj, muntele nu izbucnește mai spectaculos decât la Iara. Stânca ce răsare maiestuos pe coama dealului seamănă cu o cetate de apărare – de unde și numele locului.
Activitate: Drumeție/Ciclism MTB
Durată: 1-2h
Lungime: 4,6km
Diferență de nivel (Urcare): 131m
Dificultate: Mediu
Suprafață de rulare: Pământ, iarbă.
Traseul în format GPS
https://fatmap.com/adventureid/41759917/piatra-ceta-ii-de-la-iara
Promisiunea traseului: Acest traseu parcurge pajiști pitorești și ajunge la Piatra Cetăţii – o stâncă ce domină valea Ocolişel şi are perspective panoramice spre masivele din zona Văii Arieşului. Ruta începe de la marginea localității Cacova Ierii și traversează pajiștile pe drumuri de pământ, până la destinație.
LA CE SĂ VĂ AȘTEPTAȚI
De la Cluj la Iara se ajunge pe DJ 107M (Florești – Săvădisla – Băișoara – Iara). Ajunși în sat, după aproximativ 700 de metri, virați dreapta, spre Mașca. Continuati 300 metri până la răscrucea de lânga biserica ortodoxă. Urmati drumul care ocolește biserica prin dreapta, spre Cacova Ierii, aproximativ 7 km. La 1 kilometru după ce ieșiți din Cacova Ierii, înspre Valea Vadului, din drumul comunal se rupe spre stanga un drum de pamant care duce foarte aproape de Cetate. Traseul poate fi parcurs pe jos, cu bicicleta și chiar cu mașina, dacă pământul nu e înmuiat de ploaie (drumul nu este amenajat nici măcar cu piatră).
CE SĂ NU RATAȚI
Piatra Cetății. Formațiunea stâncoasă este greu de ratat, pentru că se vede de la distanță. Puteți urca pe ea, pentru a avea o priveliște și mai bună Valea Ocolișel, care este puternic adâncită (300-400 m), cu pante longitudinale mari (6-7 m/km) şi numeroase rupturi.
Observații: Traseul poate fi parcurs în orice anotimp și nu prezintă dificultăți tehnice, însă escaladarea stâncilor poate fi periculoasă din cauza riscului de cădere în gol.