Valea Morilor, Trovanți, stufăriș, rezervație naturală
Localizare: 46.701224, 23.591085
Localizare: 46.701224, 23.591085
În vizită la pietrele vii din Feleacu
Un traseu ușor și frumos, care impresionează prin peisaje și mai ales prin prezența trovanților, pietrele despre care se spune că sunt vii, pentru că, în timp, își schimbă atât forma, cât și locul.
Activitate: Drumeție/Ciclism MTB
Durată: 0-1h
Lungime: 3km
Diferență de nivel (Urcare): 78m
Dificultate: Ușor
Suprafață: Pământ, iarbă.
Traseul în format GPS
https://fatmap.com/routeid/2948478/s1?fmid=cp
Promisiunea traseului: Acest traseu de numai 3 kilometri traversează pajişti şi păduri, trece pe lângă trovanţii caracteristici zonei Feleacului și impresionează prin varietatea floristică din rezervaţia botanică Valea Morii. Traseul poate fi parcurs în orice anotimp, dar este recomandat să fie făcut primăvara, pentru a vă bucura de toată frumusețea vegetației din zonă.
Făgetul Clujului este cel mai la îndemână bilet spre natură pe care îl au la îndemână clujenii. Pădurea începe de lângă blocurile din Mănăștur și urcă până la platoul pe care este amplasat Observatorul Astronomic.
LA CE SĂ VĂ AȘTEPTAȚI
Traseul începe de la colţul de lângă drum al curții observatorului astronomic din localitatea Feleacu și coboară, pe un drum de pământ, pe o pajiște străjuită, la lizieră, de niște stejari uriași. Drumul intră în pădurea de foioase, care impresionează prin arborii masivi ce formează o boltă deasupra cărării, și se termină pe vale, lângă gardul unei curţi. Aici este rezervaţia botanică Valea Morii, unde se află numeroase specii de plante precum orhideea Papucul Doamnei, irişi şi şerpânţă. În stânga se află un stufăriş, iar în dreapta un versant erodat continuu, din care se desprind trovanţi mari şi mici, care se rostogolesc apoi spre stufăriş. Drumul continuă să urce prin pădure, ieşind apoi pe pajişte şi la drumul principal dintre Casele Miceşti şi Feleacu, unde se face dreapta spre locul de pornire.
CE SĂ NU RATAȚI
Observatorul Astronomic. Este o clădire interesantă amplasată în mijlocul platoului. Ține de Academia Romana, Filiala Cluj Napoca si Facultatea de Matematica și Informatica a Universității Babeș-Bolyai și este fratele mai mic al Observatorului situat în oraș, pe strada cireșilor. Nu este deschis publicului, așa că poate fi „observat” doar de la exterior.
Făgetul Clujului. Este o arie protejată de interes național pe teritoriul căreia cresc arborete de fag (Fagus sylvatica) și gorun (Quercus petraea), în amestec cu stejar (Quercus robur) și carpen (Carpinus betulus). Are o deosebită importanță floristică, faunistică și peisagistică.
Trovanții. Sunt pietre impresionante care de cele mai multe ori au un nucleu organic – o frunză fosilizată, un os sau un fragment de cochilie, pe care s-au depus straturi succesive de nisip. O caracteristică importantă a acestor pietre este că ele continuă să crească – adevărat, foarte încet (cu o viteză de 4-5 centimetri în 1.000 de ani) și uneori se fărâmițează sau se rostogolesc, dând senzația că se înmulțesc, respectiv – deplasează.
Observații:
Primăvara este sezonul în care înfloresc speciile protejate de plate din Rezervația botanică.
Pentru fotografii reușite în zilele însorite, traseul trebuie început cu circa 2h înainte de asfinţit, pentru a avea lumină caldă pe versantul cu trovanţi. La sfârşitul coborârii din pădure se află o pantă ceva mai abruptă de circa 50 de metri lungime, fiind recomandată prudenţă şi încălţăminte aderentă.