Vederi spre Carpații Apuseni, Cheile Turzii, localitatea Ciurila, pădure de stejar/fag
Localizare: 46.65255, 23.54025
Localizare: 46.65255, 23.54025
Evadare în Cheile Turzii
Cheile Turzii reprezintă o destinație spectaculoasă, urmărită de turiștii pasionați de expediții, dar și de cei care vor să scape, pentru câteva ore, de aglomerația și stresul orașului.
Activitate: Drumeție
Durată: 1-2h
Lungime: 5,4km
Diferență de nivel (Urcare): 445m
Dificultate: Mediu
Suprafață: pământ, iarbă, asfalt
Traseul în format GPS
https://fatmap.com/routeid/2948491/m1?fmid=cp
Promisiunea traseului: Traseul parcurge în circuit Cheile Turzii – o rezervație naturală protejată de UNESCO, cu stânci de zeci de metri înălțime, ceea ce o face una dintre cele mai bune zone de alpinism din România. Însă nu trebuie să fii alpinist ca să te bucuri de frumusețea Cheilor.
O vizită în Cheile Turzii este oricând o idee bună. Traseul nu e greu de parcurs, iar în capătul sudic al Cheilor se află cabane și popasuri turistice unde se poate servi masa, trasee de tiroliană și un loc potrivit pentru decolarea cu parapanta.
LA CE SĂ VĂ AȘTEPTAȚI
Traseul prin Cheile Turzii este marcat cu punct roșu și începe de la marginea localității Petreștii de Jos, traversând Cheile pe firul apei. După ieșirea din chei, urcă pieptiș la stânga, pe lângă cabana Cheile Turzii, până pe platoul de deasupra cheilor, coborând apoi la loc, spre punctul de pornire. Cu o lungime de peste 1350 m și o înălțime de peste 200 de metri, Cheile Turzii ocupă o suprafață de 324 ha și s-au format prin erodarea rocii de calcar jurasic de către râul Hășdate. Aici pot fi întâlnite peste 1000 de specii de plante (între care piciorul cocoșului, stanjenelul violaceu, usturoiul sălbatic, odoleanul, omagul sau garofița) și animale (relieful abrupt este preferat de acvila de stâncă).
CE SĂ NU RATAȚI
Podurile. Turiștii care vor sa ajunga la capatul de sus al Cheilor vor trebui sa traverseze 3 poduri de-a lungul celor aproape 4 kilometri. Fiecare pod are numele lui: „Vizuina Spălată”, „Mijlocul Cheii”, „Podul Peșterilor”.
Peșterile. În Cheile Turzii sunt peste 50 – 60 de peșteri, dar și arcade (resturi de peșteri prăbușite) sau firide. Atracția principală o reprezintă peștera lui Balica – legenda spune ca aici s-a adăpostit haiducul Nechita Balica din satul Petreștii de Jos în timpul revoltei anti-austriece a Curuților.
Plăcintele Adrianei. În Petreștii de Jos, când părăsiți drumul principal pentru a ajunge în Cheile, este o mică rulotă unde se fac cele mai bune plăcinte din zonă. La Adriana.
Observații:
Traseul poate fi parcurs doar în sezoanele fără gheață și zăpadă. În plus, este recomandat să evitați weekendurile de peste vară, când crește exponențial numărul de turiști care doresc să viziteze Cheile.