Intrarea în Cheile Turzii dinspre Petreștii de Jos
Localizare: 46.569929, 23.668238
Localizare: 46.569929, 23.668238
Cetatea medievala din localitatea Săcel, Comuna Baișoara
Mulți clujeni au auzit de ea, dar nu suficienți sunt cei care s-au hotărât să o viziteze. Este o destinație ușor accesibilă, ideală pentru un picnic de duminică, în familie, mai ales dacă aveți copii mici, dornici să exploreze zidurile și să afle povestea măreței cetăți din Săcel.
Activitate: Drumeție, Ciclism MTB
Durată: 1-2h
Lungime: 5,2km
Diferență de nivel (Urcare): 252m
Dificultate: Mediu
Suprafață de rulare: pământ, iarbă, asfalt
Traseul în format GPS
https://fatmap.com/routeid/2948653/m2?fmid=cp
Promisiunea traseului: Acest circuit destul ușor de parcurs, ajunge la una dintre cele mai spectaculoase ruine medievale din Transilvania – Cetatea Săcel, situată pe o stâncă ce domină Valea Ierii.
Dacă nu ați mai fost la Cetatea Săcel, o să fiți recunoscători că ați luat decizia să o faceți. Este incredibil cum un monument atât de aproape de Cluj și într-o zonă atât de accesibilă este atât de puțin vizitat. Sfatul nostru este să parcurgeți tot traseul, chiar dacă vă pare mai la îndemână să vă întoarceți pe același drum, după vizitarea cetății. Dacă vă întoarceți, nu apucați să vedeți „mini Râpa Roșie”, o formațiune de eroziune care marchează și locul unde trebuie să începeți să coborâți din nou spre localitatea de start.
LA CE SĂ VĂ AȘTEPTAȚI
Surprinzător, dar cel mai accesibil traseu spre Cetatea de la Săcel nu este din Liteni, ci din Moara de Pădure, unde ajungeți pe ruta Cluj-Napoca – Florești – Luna de Sus – Vlaha – Săvădisla – Lita – Liteni – Săcel – Moara de Pădure. Traseul este marcat cu punct galben și începe în localitatea Moara de Pădure, în locul numit ”La Poruț”. Prima parte a traseului se face prin pădure, destul de pieptiș, iar cetatea nu se dezvăluie așa de ușor, la ieșirea din pădure, ci după ce ocoliți tufișurile de la lizieră. Nici accesul pe zidurile cetății nu este atât de ușor – intrarea trebuie căutată cu grijă și până la zidurile de deasupra aveți de trecut câteva praguri mai problematice. Dar priveliștea de sus merită, cu siguranță.
CE SĂ NU RATAȚI
Cetatea Săcel. Este o cetate medievală construită la 3 km sud-vest de satul Liteni, județul Cluj. Aflată deasupra Văii Iara, pe o stâncă, cetatea este atestată documentar din 1324, sub numele de „Castrum Leta”. În anul 1405, împăratul Sigismund de Luxemburg a dăruit cetatea orașului Cluj, iar ulterior a împărțit moșiile cetății în trei. În februarie 1562, în timpul unui asediu, cetatea a fost grav avariată după explozia îmagaziilor de pulbere din subteran. Pe Harta Iosefină a Transilvaniei (1769-1773), cetatea apare sub denumirea de ,,Vechiul Castel”. Iar localnicii din Băișoara sau Valea Ierii o cunosc ca fiind ,,cetatea lui Gelu”. Nu se cunosc motivele exacte ale abandonării definitive a cetății. Probabil că acest lucru s-a petrecut în timpul luptelor Curuților, la începutul secolului al XVIII-lea.
Observații:
Nu uitați să luați apă la voi, mai ales dacă vreți să zăboviți puțin la cetate. Pe traseu există un izvor, în pădure, dar nu întotdeauna are apă. Este indicat, de asemenea, să mergeți în grup – pe dealuri pasc turme de oi păzite de ciobănești imprevizibili.